Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/boteanu/public_html/include/config.php on line 37
Corul bisericii - Boteanu

Biserica Boteanu - Ienii

București, Sector 1, Str. Boteanu nr. 8

Corul bisericii

De aproximativ 80 de ani, Biserica Boteanu-Ienii are, prin tradiÅ£ie, cor bărbătesc. Încă de la începutul secolului XX, din anii ’30, cântarile corului impresionau în timpul slujbelor religioase, prin acurateÈ›ea È™i frumuseÈ›ea interpretării. Documnetele din presa vremii, cum este cel din ziarul Ogorul din 1938, ne relatează în articolul  ”Biserica Bradu Boteanu. O biserică ÅŸi un preot modeldespre existenÈ›a corului bărbatesc înfiinÈ›at în anul 1934, de către preotul paroh Emilian D. Antal.

”Corul bisericii, care la venirea cuvioÅŸiei sale ca preot al bisericii era inexistent, a fost creat ÅŸi dezvoltat la starea înfloritoare de astăzi, numai graÅ£ie eforturilor sale, care, cu acelaÅŸi gând pios de a ridica slujba religioasă la o adevărată recreere sufletească, a făcut din serviciul religios un punct de atracÅ£ie pentru toate categoriile de ascultători smeriÅ£i.”

De-a lungul timpului, corul Bisericii Boteanu-Ienii a fost dirijat de mai mulÈ›i maeÈ™tri printre care È™i compozitorul Gheorghe Danga. Se spune că la rugămintea părintelui Marius Constantinescu, preot paroh al Bisericii Boteanu din 1939 È™i până în 1953, maestrul Danga a compus o lucrare special pentru corul bisericii. Astfel, a apărut renumita È™i frumoasa cântare – „Fie Doamne mila Ta spre noi”.

Și-au pus amprenta asupra parcursului artistic al formaÈ›iei È™i alÈ›i dirijori precum: V. (V Pârvu, N. Iacob sau maestrul I. Șerfezi. Savu Rădulescu, fost solist al corului Radio, a înfiinÈ›at È™i a condus în biserica Boteanu chiar un sextet.

Din anul 1962 si până în 2003, vocile din cor, au fost îndrumate cu simÈ› de răspundere È™i virtuozitate  de Jean Ciocoiu, dirijor, solist la Opera română È™i compozitor. Din acea perioadă, datează È™i o înregistrare care a trecut peste graniÈ›ele României ajungând până în America. Ea redă câteva din cântările corului, în care poate fi ascultat È™i glasul mult apreciat al preotului Constantin Grigorescu, fost paroh al bisericii Boteanu-Ienii. De-a lungul anilor, formaÈ›ia i-a acompaniat în mai multe rânduri È™i pe soliÈ™tii de operă – Mircea Buciu, Nicolae Secăreanu, Petre Ștefănescu – Goangă, Nicolae Florei, Gheorghe Crăsnaru.

Actualul dirijor este Emanuel Pecingină, cunoscut È™i ca dirijor secund al Corului Madrigal. Alături de el, formaÈ›ia a participat la două ediÈ›ii ale Festivalului de Muzică Sacră, în 2006 È™i în 2008, primind de fiecare dată, Diploma de Onoare È™i aplauzele publicului  prezent în Sala Palatului Patriarhal din BucuresÈ™ti. 

Calitățile vocal-interpretative ale corului  s-au datorat permanent È™i pregătirii profesionale a membrilor săi – toÈ›i au cântat sau cântă pe scena Operei Nationale, pe cea a Filarmonicii Române sau a Operetei. În prezent, formaÈ›ia numără treisprezece membrii inclusiv dirijorul, fiind alcătuită din câte trei membrii pentru fiecare voce.

TradiÈ›ia cântării frumoase în biserica Boteanu – Ienii s-a menÈ›inut È™i graÈ›ie unora dintre slujitorii săi hărăziÈ›i È™i cu alese calități artistice -  preoÈ›ii Marius Constantinescu, Constantin Grigorescu, Nicolae Munteanu, Stan Dimancea, Gheorghe Tudose, Vasile Axinia È™i  actualul preot paroh, Costel Hăbelea.